perjantai 3. tammikuuta 2014

Mind full of....


Uuden vuoden aluksi on taas hyvä tarkastella kasvuyrittäjän ajatusmaailmaa –ja ainakin sen hallintaa –uudesta näkökulmasta. Syksyisessä Kuopiossa Aleksi Litovaaran mindfullness –koulutukseen osallistuneiden toimitusjohtajien ja yrittäjien kommentit parin harjoituksen jälkeen olivat seuraavia: ”Ihan kuin näkisin taas väreissä”, ”Huolet tuntuvat tosi kaukaisilta”, ”Tajusin monta asiaa, jotka voin delegoida saman tien”, ”Minusta tuntuu, että kerrankin sain hetken levon ajatuksilta. Nyt tiedän, mihin kannattaa keskittyä ja mitä priorisoida”, ”Voidaanko tehdä uudestaan…?”. Mistä ihmeestä oikein on kyse?


Otetaan pieni takauma normiarkeen: kiire painaa päälle, tuhat ja sata asiaa odottaa tekemistään, 64 sähköpostia ja tekstaria lähettää pingpongiaan ja puhelin soi. Stressaa, vaikka kaikki periaatteessa onkin kiinnostavaa ja hyödyllistä. Kuulostaako tutulta? Mitä tämä kaikki mahtaa tarkoittaa elimistöllesi?

Yhäkin kivikaudella elävä elimistösi ei erottele stressireaktiota sapelihammastiikerin hyökkäyksestä. Olet varmaan lukenut tästä? Kroonistuessaan stressi alkaa häiritä kehosi normaalia toimintaa, pistää hormonitoimintasi sekaisin… ja alkaa näkyä keskittymis- ja muistivaikeuksina, unihäiriöinä ja pelastusrenkaana navan ympärillä. Kierre on valmis ja pahenee vain. Tunnistatko jonkun näistä?


Moni kiireinen tunnistaa kyllä itsensä ja huomaa negatiiviset vaikutukset, mutta pähkäilee silti; mitä muka voisin tehdä, ei minulla ole aikaa elämäntaparemonttiin, tämmöistä tämä nyt vaan on.

Entä jos asialle voisikin tehdä jotain? Mitä jos joku kertoisi, että jo parilla minuutilla päivässä voi olla huikeat vaikutukset elämääsi? Kyse ei ole ihmedieetistä, vaan ajattelunhallinnasta. Tämänkertainen blogivieraamme Aleksi Litovaara on Business coach ja mindfullness-ohjaaja, joka on hyödyntänyt keskittymisharjoitusten tehoa jo 10 vuotta; ensin arjessaan sekä lumilautailun yhteydessä ja sittemmin työssään (vaikkakin lautaillessaan hän ei kuulemma olisi suin surminkaan kertonut muulle porukalle päänsisäisistä harjoituksistaan). Aleksi on kouluttanut ihmisiä ja johtajia yrityksissä menestyksekkäästi mindfullnessin saloihin.


Mindfulnessilla on ollut pitkään maine ”hihhulien hommana”. Syytä voi vain ihmetellä: monissa vakavasti otettavissa tutkimuksissa hyödyt ovat olleet huikeita! Jo kahdeksan viikon päivittäisen, muutaman minuutin kestävän harjoittelun jälkeen keskittymiskyky paranee, muistaminen ja oppiminen kehittyvät, työn tekeminen tehostuu, paraneminen nopeutuu, stressitasot laskevat, ihmisten kohtaaminen helpottuu…

Litovaara kertoo mindfullness-harjoitusten kehittävän hyväksyvää läsnäoloa. Työyhteisössä tämä helpottaa ihmisten positiivista kohtaamista ja toisten huomiointia. Positiivisesti ajatteleva ihminen selviytyy stressireaktiosta nopeammin, näkee ympärillään uhkien sijasta mahdollisuuksia ja tarttuu helpommin tilaisuuksiin. Mielestäni on ymmärrettävää, että on helpompi esimerkiksi kehittää uutta, kun sapelihammastiikeri ei vaani jatkuvasti tietokoneen takana. Kokemusten mukaan esimerkiksi keskittyminen avokonttorissa helpottuu ja työn imuun palaaminen keskeytyksen jälkeen nopeutuu huomattavasti.


Erityisesti johtajuuden näkökulmasta Litovaara listaa mindfullness-harjoitusten ja – ajattelutavan hyötyjä seuraavasti: Auttaa suoruudessa, asioihin keskittymisessä, helpottaa johtajaa todella kohtaamaan ja kuuntelemaan alaistaan/kollegoitaan, auttaa oman toiminnan arvioinnissa ja siten esimiesroolin löytämisessä ja tunneinstrumentin käytössä. Mindfullnes-harjoitusten avulla voi kehittää valmentajamaista ja ratkaisukeskeistä työotetta, voi auttaa parantamaan vastuullisuutta ja eettisyyttä työyhteisössä. Se auttaa stressin ja epävarmuuden sietämisessä sekä tasapainottaa vallankäytön ja palvelun rajapintaa esimiestyössä.


Kuulostaako lista vakuuttavalta? Moni yritys on kokeillut ja tulokset puhukoot puolestaan. Mindfullness- harjoitukset ovat ottaneet käyttöönsä ainakin valmentaja Phil Jackson (11 MBA-mestaruutta), Google, Apple, General Electric, GM, Xerox, Yahoo!... Mikä näiden yritysten taustalla onkaan, ainakin jotain ne lienevät tehneet oikein, vai mitä? Pohjoismaissa pilottiprojektia ovat olleet kokeilemassa Carlsberg ja vakuutusyhtiö If. Lähtisikö sinun yrityksesi joukon jatkoksi?

Miten sitten päästä alkuun? Laita kello hälyttämään kahden minuutin päähän. Hengitä sisään ja ulos tietoisesti. Tunnustele miltä ilman virtaus tuntuu. Miltä pallean laajentuminen tuntuu? Tunnetko jännityksiä tai kiristyksiä keuhkojen alueella? Voit helpottaa tunnustelua laskemalla kätesi kevyesti pallean päälle. Jos ajatuksia putkahtaa päähäsi, tunnista ne, hyväksy ne ja anna niiden mennä. Palaa takaisin tunnustelemaan hengitystäsi.


Kun aika on kulunut, pyöräytä hartioitasi ja mieti hetki miltä tuntui. Oliko pariminuuttinen vaivan arvoinen?

Iloisen kuplivin uuden vuoden terveisin,


Suvi

1 kommentti: